Vés al contingut

Illes, illots i altres formacions rocoses

 • Illes Medes

  Una de les empremtes que ens ha deixat l’efecte del mar en el territori és la configuració d’illes i d’illots. Formacions de roques que es van separar de la costa i que avui contribueixen a la creació d’aquest paisatge tant característic. La seva posició i la seva original fesomia generen figures i espais recòndits, refugi de calma en alguns moments, però que també poden ser una amenaça per a navegants en dies de mar brava. Sempre amb precaució, però es tracta d’un patrimoni que heu de veure d’aprop!

  Les Illes amb més renom de la comarca són les Illes Medes, un arxipèlag d’illes situat a poc més d’un quilòmetre de l’Estartit, dins el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Un espai protegit, però també un paradís pels amants de la natura i de les activitats subaquàtiques.

  Les Illes Formigues, illes que estableixen els límits dels termes municipals de Palamós, Palafrugell i Mont-ras són també una referència per navegants i foren seu d’una de les batalles navals més importants de la història on, a cap a finals del segle XIII, la flota francesa fou derrotada per l’almirall Roger de Llúria, durant el regnat de Pere el Gran.

  Altres illes i també alguns illots romanen molt a prop de la costa. Alguns exemples són l’illa del Freu (Sant Feliu de Guíxols),  la roca dels Musclos (Sant Antoni de Calonge), les illes del Cap de Planes (Palamós), l’Illa Blanca i l’Illa Negre (Begur) o l’illa de la Pedrosa (L’Estartit).

  També són imponents els penya-segats que en alguns punts de la costa poden arribar a una alçada de fins a 100 metres. I són curioses algunes formacions rocoses que amb el temps s’han anat modulant fins a crear misterioses coves o altres cavitats que només podreu descobrir des del mar. És el cas de la Cala Foradada a prop de la Platja de Castell (Palamós), la Roca Foradada a la costa del Montgrí (L’Estartit) i les coves d’en Gispert o del Bisbe (Tamariu).

  Finalment és destacables algunes roques i pedres que, per les seves dimensions i formes, donen nom a diferents platges i cales. Així es pot identificar el cavall Bernat (Platja d’Aro), el Cap Roig o les Roques Planes (Sant Antoni de Calonge), La Fosca (Palamós) o Illa Roja (Begur).

  COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: