Vés al contingut

El gust de l'Empordà

Una passejada pel Baix Empordà ens descobreix la importància que hi té la producció d’aliments. Camps, hortes, granges, ports pesquers i obradors artesans són uns elements indispensables del paisatge de la comarca. La feina de pagesos, ramaders i pescadors, juntament amb la dels artesans alimentaris, donen com a resultat un producte i unes elaboracions excel·lents, que són la base d’una gastronomia ben diversa. Des de les elaboracions més tradicionals a les últimes innovacions gastronòmiques, el gust de l’Empordà us deixarà al paladar una empremta inesborrable.

 • Foto: Arxiu Imatges PTCBG

  Cuina empordanesa

  La cuina és una mostra evident de la generositat de la nostra terra: el mar dona l’excel·lent peix i marisc típic dels plats de la costa; la plana, fruites i productes del camp i dels horts; i la muntanya, les carns, els formatges i els productes silvestres. La barreja de tots aquests elements és el que ha donat a la nostra cuina la varietat de gustos i contrastos que la distingeix, i que es materialitza en l’anomenada cuina del mar i muntanya.

 • Foto: IPEP

  Campanyes i jornades gastronòmiques

  Els restaurants del Baix Empordà organitzen regularment campanyes i jornades gastronòmiques amb l’objectiu de donar a conèixer les especialitats i productes locals de la comarca. El 1983, es va celebrar la primera mostra gastronòmica però va ser l’any 1992 quan es va crear la primera campanya gastronòmica a nivell municipal. Poc a poc, es van anar creant més campanyes i jornades i ara ja és una tradició molt arrelada a la nostra comarca. Durant els mesos de les campanyes es pot degustar el producte en qüestió a través de menús especials, sempre promovent els productes de temporada i amb un preu fixat.

  Al Baix Empordà hi ha un total de 12 campanyes gastronòmiques que se celebren anualment.

 • Marca de Garantia Productes de l'Empordà

  Què és la marca de garantia “Productes de l’Empordà”?

  La marca de garantia “Productes de l’Empordà” és una marca de garantia que és gestionada pels Consells Comarcals del Baix i de l’Alt Empordà i que té la funció d’individualitzar, personalitzar i reconèixer els productes típics de l’Empordà.
  Només poden utilitzar la marca i el seu logotip aquells productes produïts o elaborats, transformats i envasats en l’àmbit territorial de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, i segons les seves tradicions.

  Les condicions que hauran de complir els productes que gaudeixin de la marca de garantia “Productes de l’Empordà” són les següents:
  a) Presentar una garantia de qualitat, segons un reglament d’ús específic per a cada producte adherit a la marca.
  b) Ser produïts o elaborats de la forma típica de l’Empordà.
  c) Tenir un volum de producció suficient de manera que es puguin trobar correntment en el mercat català i que com a mínim puguin respondre a una demanda permanent als municipis de l’Empordà.

  Els productes que recull la marca de garantia són l’arròs de Pals, la botifarra dolça, els brunyols de l’Empordà, la ceba de Figueres, el fesol de l’ull ros, la poma de relleno de Vilabertran, el recuit i la gamba de Palamós.

 • Foto: IPEP

  Espais gastronòmics

  El Baix Empordà disposa de tres espais gastronòmics que fomenten la gastronomia de l’Empordà i que organitzen tallers, cursos, show cookings amb producte local i de temporada.

 • Fires, activitats gastronòmiques i mercats

  Una bona manera de tastar el Baix Empordà és passejar pels mercats setmanals i les fires que tenen lloc pels pobles de la comarca, o bé participant en les múltiples activitats gastronòmiques que es fan durant l’any. Un plaer per a tots els sentits!

 • Oferta de restaurants

  L’oferta de restaurants de la nostra comarca, extensa i variada, us permetrà trobar menjars per a tots els gustos i per a cada butxaca: establiments de totes les categories, amb plats del dia, menú i tapes, però també, si ho preferiu, plats a la carta, la cuina més innovadora, cuina d’experimentació, o bé els plats tradicionals de l’àvia, dels pescadors, del poble…

 • Foto: Roger Lleixa Bertran. Arxiu Imatges PTCBG

  Enoturisme i visites guiades

  El Baix Empordà ofereix dos tipologies d’enoturisme: els vins de la Denominació d’Origen Empordà i els vins de pagès. Totes dues tipologies ofereixen visites guiades per a poder descobrir el procés d’elaboració del vi i tota la seva essència. Descobreix-les!

  A més a més, al Baix Empordà no només podeu degustar els productes típics, sinó que també podeu ser partícips del seu procés d’elaboració a través de visites guiades o tallers de diversos productes: arròs de Pals, gamba de Palamós, productes d’horta, vi, oli, recuit…

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: