Vés al contingut

Propostes de natura

El Baix Empordà és un territori viu, on la natura capritxosa i acompanyada per l’empremta de l’home dibuixen paisatges canviants i de contrastos, diferents a cada racó de la comarca.  Una senyal d’identitat i una invitació a descobrir-lo.

Els recursos naturals són la base d’aquest territori, que és generós en la seva disposició i en el seu gaudi, sempre que siguem capaços de respectar-lo i d’admirar-lo de forma responsable.  A peu o en bicicleta, el contacte amb la natura serà constant. Gaudiu-lo!

 • Espais Naturals Protegits

  El Baix Empordà és un territori protegit. Més del 33% de la comarca disposa d’algun tipus de protecció que inclou des de la consideració màxima de parc natural a altres de menor rang, però igualment importants i necessàries per garantir-ne la seva preservació.

 • Platges i cales

  La costa baix-empordanesa és reconeguda arreu per oferir una combinació perfecte entre el mar i la terra, entre el caràcter embravit del primer i el relleu abrupte de la costa, que precipita pinedes i alzinars fins a pràcticament remullar-les. Un paisatge excepcional, la Costa Brava.

  Entre penya-segats imponents i formacions rocoses, a vegades amagades, s’hi obren espais llargs i amplis, les platges, però també d’altres espais més petits, recòndits i amagats, les cales. Algunes són de fàcil accés; altres estan connectades a través dels camins de ronda; fins i tot algunes l’accés és pràcticament des del mar. Però és el seu conjunt el que dona la identitat i caràcter al Baix Empordà, i un patrimoni natural de tots nosaltres.

 • Camins de ronda

  Un dels principals atractius del Baix Empordà són els seus camins de ronda, espais que voregen la costa, que enllacen nuclis costaners i que permeten recórrer el territori a peu tot gaudint del paisatge més autèntic de la Costa Brava. Són camins plens d’història, utilitzats, entre d’altres finalitats, per ajudar a la defensa del territori o pel transport clandestí.

  El Baix Empordà disposa d’una diversitat de camins de ronda. Alguns són agradables passejos vora el mar; altres més irregulars acompanyen al relleu de la costa endinsant-se per roques i descobrint cales i racons; I no podem oblidar d’altres que, amb major dificultat o desnivell, generen una aventura de descoberta en plena natura. Molts coincideixen amb el sender GR-92 o amb altres senders senyalitzats.

 • Senderisme

  Recórrer el Baix Empordà a peu és una de les formes més agradables de descobrir la comarca, de gaudir millor del paisatge i d’estar en contacte amb la natura. Senders vora el mar que s’endinsen cap a les zones boscoses de les Gavarres o travessen la plana de l’Empordanet o s’enfilen fins a arribar a cims generosos com el Montgrí, des d’on la sensació de domini del territori es combina amb l’admiració per un paisatge lliure, en mig d’un parc natural.

  El Baix Empordà disposa d’una xarxa de senders de més de 450 km. Els senders de Gran Recorregut (GR-92) i la seva variant d’interior (GR-92.1) travessen la comarca i són acompanyats de senders de Petit Recorregut (PR) i de Senders Locals (SL). Tota aquesta infraestructura de senders està senyalitzada i mantinguda.

  Hi ha moltes formes de practicar el senderisme, ja sigui per mitjà d’etapes o per mitjà de rutes circulars i petites excursions que es poden adaptar a les vostres necessitats. El canal Wikiloc Baix Empordà us ajudarà a disposar dels tracks per seguir les rutes a través del mòbil o GPS.

 • Cicloturisme / ciclisme (cicloturisme esportiu)

  Les característiques de la comarca són ideals per a la pràctica d’una activitat com el cicloturisme. Entre el massís de les Gavarres i el massís del Montgrí s’estén una extensa plana on hi conviuen de forma harmoniosa camps de conreu i petits nuclis d’origen medieval, alguns dels quals es troben sobre petits monticles. Una experiència i un plaer que heu de viure, a cop de pedal, sense presses, i que també us ajudarà a comprendre el ritme tranquil i la qualitat de vida dels empordanesos.

  El Baix Empordà compta amb una xarxa pròpia de cicloturisme de gairebé 400 km, que enllacen tots els pobles per carreteres locals o camins de terra. Tota aquesta infraestructura està senyalitzada i està mantinguda.

  Hi ha moltes formes de practicar el cicloturisme, ja sigui per mitjà d’etapes o per mitjà de rutes circulars i petites excursions que es poden adaptar a les vostres necessitats. El canal Wikiloc Baix Empordà us ajudarà a disposar dels tracks per seguir les rutes a través de mòbil o GPS.

  El Baix Empordà també compta amb diferents vies verdes i també hi travessa la ruta Pirinexus.

  Pels amants d’un cicloturisme més esportiu (ciclisme) també existeixen rutes dissenyades per gaudir dels ports més representatius de la comarca dels seus voltants, així com dels seus principals nuclis.

 • BTT

  El Baix Empordà disposa d’un important patrimoni natural on destaquen la presència de tres massissos: El Montgrí, les Gavarres i l’Ardenya. Aquests tres elements naturals generen un entorn ideal per a la pràctica de la Bicicleta tot terreny (BTT), en alguns casos arran de mar, fet que combina una major o menor exigència amb unes vistes espectaculars.

  El Baix Empordà forma part dels centres BTT, una infraestructura senyalitzada i mantinguda que inclou diferents rutes circulars per la comarca, classificades amb colors segons la dificultat i adaptades a tots els públics. També existeix un punt d’acolliment a Castell d’Aro, un espai d’acollida de serveis perquè gaudiu d’aquesta activitat amb plenes garanties.

  El canal Wikiloc Baix Empordà us ajudarà a disposar dels tracks per seguir les rutes a través del mòbil o GPS. I pels més atrevits, dues rutes extremes us permetran descobrir els massissos en un repte que combina territori, esforç i passió per la BTT. Us atreviu?

 • Mar i la costa

  El Baix Empordà respira mar, un recurs de la natura que ens acompanya i que de forma permanent vesteix el nostre litoral, a vegades en calma; altres més enfurismat. Però quan visita la nostra costa i topa amb roques, illots, penya-segats, platges o cales, crea una fusió que genera un dels paisatges més meravellosos del món, la Costa Brava, admirable des del diversos camins de ronda que voregen la costa.

 • Les 8 propostes a l’aire lliure

  La comarca del Baix Empordà amaga molts espais i moltes experiències en contacte amb la natura. Aquí trobareu algunes propostes per gaudir –ne tot l’any.

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: