Vés al contingut

Moments Empordà

L’essència de la Costa Brava

Cada estació modula el paisatge litoral i ens n’ofereix perspectives diferents. Gràcies a l’extensa xarxa de camins de ronda i senders, podem trescar resseguint la costa i gaudir de la bellesa que ens ofereix tot l’any. Només així podrem admirar els seus tresors més ben guardats: les cales recòndites envoltades per precipicis rocosos.

L’empremta de la Tramuntana

Cel net de núvols i mar embravida: dia de tramuntana! No es tracta simplement del vent del nord; la tramuntana és una força de la natura que ha modelat el paisatge de l’Empordà. Veure-la en acció és una manera diferent de descobrir el territori.

El territori al plat

Foto: Alex Tremps - Arxiu d'Imatges PTCBG

Des de ben antic, el Baix Empordà destaca per la varietat d’aliments que pot oferir. El paisatge divers i la tradició agrària, pesquera i artesana han donat lloc a una gastronomia singular i d’alta qualitat. No hi ha millor manera de conèixer la comarca que assaborint-ne els plats característics!

Els dominis de l’Empordà, als vostres peus

L’ascens al Montgrí ens mena per camins pedregosos envoltats de garriga. Un cop dalt del puig de Santa Caterina podem pujar al castell, que permet divisar una gran porció del Baix Empordà: des dels camps i rieres de la plana als boscos de les Gavarres i les muntanyes de Begur, enfaixant la Costa Brava. Una vista privilegiada el nostre territori!

Admirant un mar de vida i de natura

A poca distància del rocós litoral, les Illes Medes constitueixen un espai natural de gran singularitat. Antic refugi de pirates, aquest sistema de set illots concentra una àmplia diversitat d’espècies animals i vegetals. Ja sigui navegant-hi per la vora o capbussant-vos en les seves aigües, aquest indret únic us meravellarà.

Plaer musical en escenaris únics

Foto: Jose Irun - Arxiu d'Imatges PTCBG

Se us acut un pla millor per una nit d’estiu que assistir a un concert en un paratge natural o envoltats d’edificis amb història? Per sort, el Baix Empordà ofereix una variada programació musical que marida propostes musicals ben variades en localitzacions incomparables, ja siguin a tocar del mar o a l’interior de la comarca.

Fent passes resseguint la història

El paisatge de l’interior del Baix Empordà està esquitxat per llogarrets d’origen medieval. Els campanars de les esglésies i les torres dels castells i cases fortes sobresurten entre els camps i turons, tot convidant-nos a perdre’ns per carrers empedrats que ens transporten segles enrere.

Camps endins, floreix el groc

La florida dels camps de colza o de roselles és tot un espectacle que canvia la fesomia de la comarca, clapejant-la de groc o de vermell. És un molt bon moment per agafar el cotxe o la bicicleta, sortir de les vies principals i transitar per les carreteres secundàries, travessant el paisatge florit i explorant el Baix Empordà pam a pam.

L’Empordanet: la calma del rerepaís

Entre les boscúries de les Gavarres el massís del Montgrí s’estén una plana on regna la tranquil·litat. Els camps de cultiu alternen amb marges arbrats i turons suaus, on s’aixequen els pobles i veïnats que dominen la contrada. Des d’aquests nuclis apreciem la importància de la feina del camp a l’hora de crear i preservar l’equilibri mediambiental i com va transformant l’entorn segons la temporada.

Recolliment entre alzines sureres

L’atapeïda serra de les Gavarres està solcada per camins que transiten entre boscos d’alzina, surera i arbustos. En aquest paratge trobem restes dels pobladors més antics del Baix Empordà, que van aixecar-hi monuments megalítics.

“És ben fresc, d’avui!”

La pesca és una de les activitats més ancestrals del Baix Empordà. Gràcies a la feina dels pescadors, podem gaudir avui de peix i marisc fresc bona part de l’any, pescat, comprat a la llotja i cuinat als restaurants de la comarca el mateix dia. Un patrimoni molt viu!

Autenticitat marinera

Els pobles costaners, situats a les poques obertures que presenta el relleu escarpat del litoral, s’han forjat al voltant de la pesca i el comerç. Passejant pels seus carrers –silenciosos a l’hivern, bulliciosos a l’estiu– copseu l’harmonia de les cases de pescadors amb el paisatge mediterrani. Us submergireu de ple als orígens del Baix Empordà.

El darrer taller del geni

Des del castell de Púbol s’aprecia l’encant del Baix Empordà rural i la seva fesomia amable, un entorn que sembla propici perquè s’hi establís un artista tan genial com Salvador Dalí. Aquesta fortificació medieval va ser l’últim taller del pintor surrealista i, alhora, el refugi i repòs de Gala, la seva muller i musa.

L’art de badar

La mirada de Josep Pla, l’escriptor baixempordanès més universal, és fruit d’una activitat tan quotidiana com badar. Aquesta és una manera ben recomanable d’endinsar-se al Baix Empordà: passejant-hi sense presses i assaborint tot allò que ens brinden el paisatge, el clima, els pobles i la seva gent.

Modelant una tradició

Foto: Ruben Garcia. Arxiu d'Imatges de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà

La Bisbal d’Empordà és sinònim de ceràmica. El treball de la terrissa és fruit d’una tradició secular, que dona com a resultat productes ceràmics artesans i de gran qualitat. Una visita pels nombrosos tallers i botigues de la ciutat ens servirà per apreciar la traça dels ceramistes locals i endur-nos un bocí del Baix Empordà a casa.