Vés al contingut

Nadal

  • escena de pessebre vivent, família cosint

    Una de les festes més antigues de Catalunya és el Nadal, que va néixer a l’antiga Roma com a substitució cristiana de la festivitat del solstici d’hivern. El Nadal celebra el naixement i primers dies de vida de Jesucrist, que culmina amb l’arribada dels Reis d’Orient per adorar l’infant. D’altra banda, entremig també se celebra el canvi d’any, el 31 de desembre. Amb el pas del temps, el Nadal ha adquirit un to menys litúrgic i se centra en les reunions de familiars i amistats, el sentiment de bonhomia i l’oferiment de regals.

    Als territoris de llengua catalana, el Nadal compta amb algunes tradicions pròpies. La més sorprenent és el cagatió, una cerimònia casolana que consisteix en donar cops de bastó a un tronc ornamentat. L’endemà del dia de Nadal, a Catalunya se celebra Sant Esteve, que a moltes llars és sinònim de menjar canelons. Durant els dies de Nadal, també és característic els pessebres vivents – representació d’aquest episodi bíblic i el seu context històric amb actors de carn i ossos pels carrers i places dels nuclis antics- i els pastorets, obra de teatre còmica i popular que recull les vicissituds dels pastors que se’n van a adorar el Nen Jesús i topen amb els dimonis de l’Infern. L’esdeveniment de cloenda del període nadalenc són les cavalcades dels Reis d’Orient que recorren els carrers i places de les poblacions catalanes cada vespre del 5 de gener, prèvies al repartiment de regals que fan Ses Majestats entre les cases.

    Al Baix Empordà, algunes d’aquestes tradicions han assolit un arrelament i ressò destacables. A Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i Palamós es fan representacions dels Pastorets, mentre que de pessebres vivents se’n poden veure a Pals, Calonge, Palafrugell i Castell d’Aro –on s’hi representa el més antic de Catalunya–. Al monestir de Santa Maria de Solius (Santa Cristina d’Aro) es pot contemplar la col·lecció de diorames nadalencs del germà Gilbert Galceran, i a Mont-ras i Platja d’Aro s’organitzen mostres i exposicions de pessebres. De fires de Nadal, en què es poden trobar productes típics de la festivitat i artesania diversa, n’hi ha a poblacions com Calonge, Begur, La Bisbal d’Empordà, Sant Feliu de Guíxols (Fira de Santa Llúcia) i Palafrugell.

    COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: