Vés al contingut

Festes i tradicions

El Baix Empordà celebra diverses festes i tradicions que segueixen el calendari festiu català. Si bé algunes tradicions són les mateixes, aquestes incorporen el caràcter empordanès i la particularitat d’un territori autèntic i genuí. Gaudiu-les!

 • Foto: Pilar Planagumà. Arxiu Imatges PTCBG

  Nadal

  Una de les festes més antigues de Catalunya és el Nadal, que va néixer a l’antiga Roma com a substitució cristiana de la festivitat del solstici d’hivern. El Nadal celebra el naixement i primers dies de vida de Jesucrist, que culmina amb l’arribada dels Reis d’Orient per adorar l’infant. D’altra banda, entremig també se celebra el canvi d’any, el 31 de desembre. Amb el pas del temps, el Nadal ha adquirit un to menys litúrgic i se centra en les reunions de familiars i amistats, el sentiment de bonhomia i l’oferiment de regals.

 • Foto: Jordi Geli. Arxiu Imatges PTCBG

  Carnaval

  La festa més esbojarrada de l’any, el Carnaval, té les arrels en les festes romanes de les saturnals i en la tradició judeocristiana. Es tracta d’un període festiu, previ a l’austeritat de la Quaresma, en què es desdibuixen les normes socials i sembla que tots els excessos estiguin permesos. Comença habitualment amb el dijous gras o dijous llarder i es caracteritza pel fet de menjar aliments que combinen la carn i els ous (ex. botifarra d’ou).

 • Foto: Xavier Llop. Ajuntament de Verges

  Setmana Santa

  La Setmana Santa és la principal festivitat de la religió cristiana, en què es recorden els últims dies de vida de Jesucrist i la seva mort i posterior resurrecció. Els actes comencen el Divendres de Dolors i el Diumenge de Rams, tot i que el plat fort és la setmana següent. El Dijous Sant, el dijous de Setmana Santa, es commemora el Sant Sopar i es celebren diferents festivitats arreu de la comarca com la Dansa de la mort a Verges. Aquest és seguit pel Divendres Sant, dia en que se celebren gran part de les processons. Tres dies després, es clou la Setmana Santa amb la celebració de Diumenge i Dilluns de Pasqua, que simbolitza la Resurrecció de Crist.

 • Foto: Ajuntament de Palamós

  Festes Majors

  Les festes majors són les festivitats que encarnen millor l’essència tant del país com de cada poble o ciutat particulars. Són l’esdeveniment que reuneix veïns i visitants per celebrar el sant patró de la vila.

 • Altres festivitats

  El Baix Empordà no és aliè a altres celebracions catalanes, entre les quals destaca Sant Jordi, patró de Catalunya, que és la diada del llibre i la rosa. La festivitat, que se celebra el 23 d’abril, es basa en la llegenda de Sant Jordi, cavaller que va salvar una princesa d’ésser sacrificada per un drac. Aquest dia els carrers i places dels pobles del Baix Empordà s’omplen de gent, passejant, regalant llibres i roses en un dels dies més especials de l’any.

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: