Vés al contingut

Massís de les Gavarres

 • Massís de les Gavarres

  El massís de les Gavarres comprèn territoris de les comarques del Baix Empordà i el Gironès. En concret 20 municipis conformen aquest espai reconegut i protegit pels seus valors naturals i culturals.

  Per una banda, al 1992 va ser declarat Espai natural protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural ja que aquí trobem les suredes i els boscos de pinastre més importants del territori català. El paisatge predominant és el configurat per brolles de brucs i estepes, amb un estrat arbori d’alzines sureres i pins, i amb abundància d’arboç.

  Per altra banda, el 2011 a les Gavarres foren declarats deu elements patrimonials com a Zona d’Interès Etnològic com a representants de tot el patrimoni cultural etnològic present al massís. En aquell moment fou el primer espai natural reconegut amb aquesta declaració cultural de tot Catalunya. Cal afegir que a les Gavarres es documenta una important concentració d’elements arqueològics, entre els quals destaquen els monuments megalítics.

  Per últim, si veniu a passejar per les Gavarres segur que no marxareu sense haver vist alguna de les antigues esglésies parroquials que en el seu moment vertebraren el poblament del massís i foren el centre de les relacions veïnals i religioses. I és que les passejades a les Gavarres són a l’abast de tothom al tractar-se d’unes muntanyes amb un relleu suau on el cim més enlairat és el Puig de la Gavarra amb 532 metres d’altitud.

  COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: