La festa més esbojarrada de l’any, el Carnaval, té les arrels en les festes romanes de les saturnals i en la tradició judeocristiana. Es tracta d’un període festiu, previ a l’austeritat de la Quaresma, en què es desdibuixen les normes socials i sembla que tots els excessos estiguin permesos. Comença habitualment amb el dijous grass o dijous llarder i es caracteritza pel fet de menjar aliments que combinen la carn i els ous (ex. botifarra d’ou).
A casa nostra, el carnaval és presidit pel Rei Carnestoltes, personatge fictici que inaugura la festa el dissabte i que és jutjat i condemnat el dimarts següent. Amb la seva mort i enterrament, acte que es coneix com enterrament de la sardina es posa fi al carnaval (dimecres de cendra) i es dona pas a la Quaresma. L’altre element destacat de la festa són les desfilades de carrosses i comparses, tot un espectacle de disseny, coreografia i música.
Al Baix Empordà hi ha desfilades de carnaval que han assolit un gran ressò, sobretot a la costa, en poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Palamós, Sant Antoni de Calonge o Santa Cristina d’Aro, que atreuen públic i colles d’arreu.