Vés al contingut

Altres festivitats

  • Focs artificials

    El Baix Empordà no és aliè a altres celebracions catalanes, entre les quals destaca Sant Jordi, patró de Catalunya, que és la  diada del llibre i la rosa. La festivitat, que se celebra el 23 d’abril, es basa en la llegenda de Sant Jordi, cavaller que va salvar una princesa d’ésser sacrificada per un drac. Aquest dia els carrers i places dels pobles del Baix Empordà s’omplen de gent, passejant, regalant llibres i roses en un dels dies més especials de l’any.

     

    La tradició de Sant Joan té els arrels als ritus pagans del solstici d’estiu i se celebra el 24 de juny, malgrat que els actes més representatius tenen lloc la vigília, el vespre i la nit del 23. Les fogueres i els petards són els protagonistes de la que és la nit més curta de l’any, que també s’anima amb música i la tradicional coca de fruita confitada. És un dels trets de sortida de l’estiu a tota la comarca i és destacable els focs artificials que tenen lloc a Platja d’Aro.

     

    Sant Antoni Abat és considerat el patró dels animals i cada any s’organitzen actes i celebracions pel voltant del 17 de gener. És tradició beneir els animals, amb la voluntat d’obtenir fertilitat dels animals i dels aliments. Antigament, els animals eren essencials per a dur a terme les feines del camp. Molts municipis de la comarca celebren aquesta festivitat i molts baix-empordanesos beneeixen també a les seves mascotes.

     

    La Castanyada és una altra festa catalana que se celebra per Tot Sants (1 de novembre), encara que darrerament té més importància la vigília (31 d’octubre). És una tradició que deriva de la celebració d’àpats funeraris que buscaven estar en comunió amb les ànimes dels difunts. En aquesta festa es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. És important la figura de la castanyera, una dona vell vestida amb roba pobra que torra castanyes per vendre-les en algun punt del carrer. Malgrat coincideix amb altres celebracions importades de països anglosaxons és una tradició que molts baix-empordanesos celebren. Fins i tot, es celebra a Begur la Fira de la Castanyera.

    COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: