Vés al contingut

Pals

 • poble de pals i a l'esquerra el montgrí

  Foto: Ajuntament de Pals

  Pals, amb aproximadament 2.400 habitants, està situat al bell mig de l’Empordà i format per tres nuclis (PalsMasos de Pals i Platja de Pals). És un dels municipis més coneguts i visitats de la comarca per la bellesa del seu paisatge i la riquesa del seu llegat històric i patrimonial.


  A Pals, hi trobareu un dels recintes gòtics més bonics i ben conservats de l’Empordà. Passejant  pels carrerons empedrats de la vila medieval,  tant de dia com de nit i a  qualsevol època de l’any, us sorprendrà la llum de colors ocres i daurats reflectida a la pedra sorrenca dels edificis. Hi trobareu, al vostre pas, la plaça Major, les tombes visigòtiques, l’església, el castell, la torre de les Hores, la muralla… que anireu deixant enrere al llarg del recorregut fins a arribar al mirador Josep Pla des d’on podreu contemplar la bellesa de la plana empordanesa presidida pel massís del Montgrí amb les illes Medes al fons.


  Pals compta amb una àmplia platja ideal per a famílies i per als amants dels esports aquàtics. A causa de la llarga extensió de la seva platja, està dividida en dos sectors. Al nord trobareu la platja del Grau, tranquil·la, poc fonda, de sorra fina i daurada que enllaça cap al sud amb la platja Gran, més fonda i de sorra més granulada. En els dos sectors trobareu restaurants i bars amb terrassa, botigues, etc. En podeu gaudir de nord a sud, en família, practicant esports aquàtics, caminant, o, senzillament, contemplant el paisatge, les onades i les vistes amb les illes Medes al fons.


  Pals compta també amb un entorn natural d’aiguamolls i arrossars per passejar, fer sortides a peu, i amb bicicleta o senzillament per observar i gaudir del paisatge. Les basses d’en Coll de Pals, espai protegit inclòs en aquest Parc Natural, és una zona d’aiguamolls amb  dunes i vegetació autòctona  (salzes, oms, canyars i canyissars) d’alt valor ecològic  on es conrea arròs. Lloc de trobada i nidificació de diverses espècies d’aus (martinet menut)  i altres animals,  és un espai destacat dins d’aquesta reserva natural. En aquest indret que antigament corresponia al curs del riu Daró,  hi trobareu un observatori d’aus enmig d’itineraris planers i agradables per fer a peu i/o amb bicicleta.


   


  Des de l’any 1994, el cicle d’activitats relacionades amb el món de l’arròs s’inicia amb la Campanya Gastronòmica “Pals i la Cuina de l’Arròs” organitzada conjuntament entre l’Ajuntament, els restaurants i els molins d’arròs. Aquesta acció gastronòmica pretén difondre la qualitat d’aquest producte tan arrelat a Pals. Durant els mesos de primavera, els restaurants de la vila que hi participen ofereixen als seus clients un menú basat en l’arròs de Pals a la cassola com a plat principal acompanyat d’entrants i postres segons l’estil de cada establiment. La campanya es complementa amb un seguit d’accions entre les quals destaquen: visites guiades basades en la història i tradicions que envolten el món de l’arròs, cursets de cuina, mercats de productes de la terra,  conferències i tallers.


  El cicle de l’arròs continua amb la Plantada Tradicional de l’Arròs, que se celebra al municipi cada any durant el mes de juny. Els pagesos més veterans de la vila, ofereixen al públic assistent una demostració de com es plantava l’arròs manualment amb els peus ficats dins l’aigua abans de la mecanització. L’acte es complementa amb un esmorzar de pagès i activitats relacionades amb aquest ofici artesanal.


  L’arròs sembrat a mà durant el mes de juny, se sega a l’octubre seguint el mateix procediment: durant la Sega Tradicional de l’arròs els pagesos veterans de la vila mostren com es portava a terme aquesta tasca abans de la mecanització tallant les espigues d’arròs amb la corbella fent-ne garbes i col·locant-les  sobre  la “barca” de fusta arrossegada per un cavall. La festa finalitza amb una arrossada popular.


  Per complementar la visita, Pals us ofereix una oferta turística de restauració i allotjament (hotels, càmpings, apartaments, pensions, habitacions, turisme rural, etc.), amplia i diversificada, ideal per a famíliesesportistes i amants de la natura i que us convida a escollir la opció que més s’ajusti a les vostres expectatives. Una oferta singular, personalitzada i en procés de millora constant que us permetrà dissenyar una estança al vostre gust.


 • Dades de contacte:

  Oficina de Turisme de Pals

  Plaça Major, 7

  17256 Pals

  Tel. +34 972 63 73 80

  info@pals.cat

  https://www.visitpals.com/ca/

  https://www.facebook.com/ajuntamentdepals

  https://twitter.com/AJUNTAMENTPALS

  https://www.instagram.com/visitpals/

  COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: