Vés al contingut

Espai natural Castell-Cap Roig

 • Espai natural Castell-Cap Roig

  Castell Cap Roig és una zona d’elevat interès ecològic, cultural i paisatgístic. Comprèn una superfície total de 1.105,63 ha, de les quals 427,95 ha corresponen a l’àmbit terrestre i 677,68 ha a l’àmbit marí. L’espai està situat dins els termes municipals de Palamós, Palafrugell i Mont-Ras.

  L’espai recull tota l’essència de la Costa Brava amb un interesantíssim mosaic d’espais agro-forestals en contacte amb el mar, un petit aiguamoll a redós de la Platja de Castell, petites cales i abruptes penya-segats. L’extensa plana agrícola que arriba quasi fins al mar singularitza l’espai, com uns dels darrers espais més ben conservats del litoral gironí.

  L’espai acull un important nombre d’espècies de fauna i flora protegides, tant a nivell terrestre com marí. Hi destaquen en especial els ocells, amb elements singulars com el corb marí emplomallat, que en té una important població tot l’any, baldrigues, rapinyaires i un ampli nombre d’espècies ocells passeriformes. A l’espai marí hi són freqüents les observacions de cetacis en especial dofins llistats i mulars. O sota aigua  s’hi conserven importants extensions de praderies de Posidònia oceànica, interesantíssimes comunitats algals,  i a l’entorn de les illes Formigues, la comunitat del Coral·ligen amb la seva elevada biodiversitat.

  A Castell Cap Roig hi trobem importants elements d’interès històric, com són el Poblat ibèric situat a llevant de la platja de Castell, les barraques de pescadors de Castell, Cala Estreta o El Crit, i  el Castell i Jardí botànic de Cap Roig a l’extrem nord de l’espai.

  El paratge de Castell compta als seus voltants amb el Mas Juny, declarat bé cultural d’interès nacional (en endavant BCIN), que va ser propietat del pintor Josep Maria Sert durant els anys trenta. La presència d’aquest artista internacional va portar a la Costa Brava personalitats com Marlene Dietrich, Coco Chanel, Visconti o el jove Salvador Dalí. Castell és un dels referents de la Costa Brava glamourousa i dels inicis del turisme.

  El pintor Sert també és present a la platja a través del conjunt conegut com les Barraques d’en Sert, de perfil molt pintoresc. El mas Juny va ser adquirit posteriorment per Alberto Puig Palau, mecenes immortalitzat per Joan Manuel Serrat a la cançó Tio Alberto. Puig Palau va mantenir viu el ressò internacional de la zona, aconseguint que el mític rodatge de Pandora i l’holandès errant (protagonitzada al 1951 per l’actriu Ava Gadner) es realitzés a la Costa Brava o construint la famosa Barraca d’en Dalí, als terrenys del mas, on el famós pintor va fer estades, entre d’altres.

  Castell també es un dels emblemes de la lluita per a la conservació dels espais  naturals del país. Els terrenys del paratge i la Plana de Castell són en part, propietat de la Generalitat de Catalunya des del 2000, després que la intensíssima mobilització popular portés a l’Ajuntament de Palamós, el 1994, a organitzar un referèndum on una àmplia majoria de ciutadans es va mostrar favorable a la seva protecció, evitant-ne així la urbanització.

  L’espai disposa d’una zona d’estacionament a la zona de Castell i serveis en aquesta platja durant els mesos d’estiu. Durant aquest període es regula l’accés motoritzat a l’espai essent accessible només a peu.

  L’espai disposa d’una amplia xarxa de senders i vies ciclistes  per poder ser visitat, d’entre les que destaquen, el camí de ronda  que  uneix pel litoral Palamós i Palafrugell passant per les principals cales de l’espai natural,  la via verda del Tren Petit per l’interior, especialment dissenyada per fer en bicicleta, i el sender de llarg recorregut GR 92, que travessa l’espai per l’interior de sud a nord.

  COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: