Vés al contingut

El vent i el mar

 • Estartit punta del molinet. a l'esquerra al passeig, al final la roca i a la dreta el mar

  El vent és un element característic de la comarca, especialment, la Tramuntana. Aquest vent de nord sol ser fred. A vegades és intens, però també és admirable per la seva capacitat per emportar-se els núvols i netejar el cel. Un espectacle per veure.

  El pas d’aquest vent per la comarca modifica la calma habitual del paisatge i moltes vegades també altera la mar.  La direcció d’aquest vent, que allunya de la costa pot desaconsellar la pràctica de determinades activitats a mar.

  Tanmateix, en cas que bufi la Tramuntana i el dia sigui radiant, algunes platges i cales poden estar més resguardades i per tant poden ser una bona opció pels visitants per seguir gaudint del sol i de la platja.

  Alguns espais més tranquils poden ser: la platja de Sa Conca (Platja d’Aro), platja de Castell (Palamós), la platja de Portbo (Calella de Palafrugell), les platges de Llafranc i Tamariu o la platja Fonda o la cala d’Aiguafreda (Begur).

  Per altra banda, el Garbí és un vent de sud-oest, humit, molt present durant les tardes d’estiu, i molt esperat pels amants de la vela, sobretot vela esportiva.

  En cas de Garbí, algunes platges més tranquil·les poden la platja de Ses Torretes (Sant Antoni de Calonge), platja de la Fosca (Palamós), la cala del Golfet (Calella de Palafrugell) o la cala de Sa Riera i la platja del Racó (Begur).

  Altres vents menys presents són el Gregal o el Llevant, vents del nord-est i  l’est que empenyen al mar, especialment a la primavera i a la tardor.

  Especialment dur, és el llevant que acostuma a anar acompanyat de pluja. Veure l’impacte de les onades provocades per un temporal de llevant pot ser un espectacle, però caldrà extremar les mesures i  no acostar-se al mar. Des de punts una mica enlairats sí que es pot apreciar aquesta combinació de pluja, vent i mar.

  Per tant, en funció de l’estat del cel i del vent, caldrà fixar-se en el comportament del mar, a vegades molt canviant i a vegades en desacord els uns amb els altres. Així, un dia assolellat vist des de l’hotel, pot topar-se amb un dia amb forta tramuntana i amb el mar molt mogut.

  COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: