Vés al contingut

Bellcaire d’Empordà

  • vista de Bellcaire amb el Montgrí a darrera

    Foto: Ajuntament de Bellcaire d’Empordà

    Bellcaire d’Empordà, amb prop de 700 habitants, està situat dalt d’un puig des d’on es domina la plana que havia estat ocupada per un enorme estany. L’estany de Bellcaire fou dessecat a mitjan segle XVIII per a poder aprofitar les terres per conreus i estalviar-se la malària que era una malaltia endèmica. El seu antic nom és Bedenga tal com consta en una butlla papal de Silvestre II de l’any 1002 on fa esment de la parròquia “Sancti Iohannis que est in Bedenga . L’església romànica anomenada Sant Joan de Bedenga conserva diferents testimonis d’èpoques i estils diversos, principalment paleocristià, pre-romànic, romànic i gòtic.


    Bellcaire conserva al capdamunt el castell-palau, obra del comte d’Empúries Ponç V (1277-1313) que hi residí i possiblement hi fou enterrat. El seu fill, Malgaulí, darrer comte de la primera dinastia emporitana, hi habità també sovint. La construcció d’aquesta fortalesa fou motiu de discòrdia amb el rei Jaume II, pel fet que els Usatges preceptuaven que només el rei podia aixecar fortificacions noves. El topònim Bellcaire pot tenir l’origen en aquest edifici documentat el 1309 com a “Bellicadro” (quadrat ben fet). El castell-palau està declarat Monument Històric Nacional per la Generalitat de Catalunya. Actualment, hi acull les oficines de l’Ajuntament, la capella de Santa Maria dessacralitzada i l’actual església parroquial de Sant Joan degollat.


    A més a més, és l’escenari, cada Divendres Sant, de l’obra èpica escrita per Esteve Albert: Bandera de Catalunya. El pati interior i la plaça són l’espai de celebració de festes tot l’any: Festa de la Divina Pastora, la Festa Major, la Fira de Sant Galderic, el Tió per Nadal i l’inici de la Cavalcada dels Reis de l’Orient.


    El poble és travessat pel rec del Molí, que  antigament  servia per fornir energia hidràulica als diversos molins de la zona a més del de Bellcaire i omplia el safareig públic que es conserva. I caminant pels carrerons medievals hi trobem també la gran roda d’un antic trull. Al bell-mig del poble s’hi troba en procés de rehabilitació el Mas Quintana/Ca La Pepeta, iniciat al s. XVI i habitat fins els primers anys del segle present,  és un vestigi del passat i present pagès empordanès.


     


  • Dades de contacte:

    Ajuntament de Bellcaire d’Empordà

    Plaça Comtes d’Empúries, 1

    17141 Bellcaire d’Empordà

    Tel. +34 972 78 81 05

    ajuntament@bellcaire.cat

    http://www.bellcaire.cat/

    https://www.facebook.com/ajuntamentdebellcaire.demporda

    COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: