Vés al contingut

Forallac

  • Peratallada vista des de lluny

    Foto: Ajuntament de Forallac

    A ple cor del Baix Empordà hi trobem els pobles mil·lenaris de Vulpellac, Fonteta, Canapost, Peratallada, Sant Climent de Peralta, Santa Susanna de Peralta i Fitor. Aquests nuclis urbans es troben a escassa distància entre ells i es coneixen sota el nom d’un mateix municipi: Forallac. Forallac combina una àmplia extensió de plana i massís de les Gavarres que el doten d’una gran riquesa paisatgística. Delimitat per terres de conreu i muntanyes a aquest atractiu cal sumar-hi el ric patrimoni arquitectònic i arqueològic dels seus nuclis.


    Vulpellac és el nucli administratiu del municipi i on hi trobarem la casa de la vila. El poble està format per un casc antic de gran interès arquitectònic que va créixer al voltant del castell-palau i l’església parroquial de Sant Julià i Santa Bassilissa d’estil gòtic tardà amb detalls renaixentistes. Fent un passeig pels carrers estrets i empedrats de la vila podreu intuir el traçat del nucli fortificat on encara s’hi observen restes de l’antiga muralla així com algunes torres de defensa.


    L’últim cap de setmana de setembre no deixeu de visitar la Fira del Conte ja que es tracta d’una activitat familiar que pretén difondre el gust per la lectura entre els petits i apropar les famílies a un gènere que té un gran valor educatiu.


    La vila de Peratallada, declarada conjunt històrico-artístic i bé cultural d’interès nacional (BCIN), és un important nucli d’arquitectura medieval. La població es troba assentada tota ella, damunt d’una roca de gres, treballada de diverses maneres i conserva el seu antic aspecte feudal amb grans portalades, finestres amb arcades, autèntics escuts ornamentals a les façanes i en definitiva farcida de racons encantadors on perdre’s una bona estona. Durant la visita al casc antic podreu descobrir diferents punts de vista del majestuós castell-palau, de les muralles i del conjunt d’arquitectura civil.


    L’últim diumenge d’abril hi té lloc la Fira de les Herbes amb la qual es pretén donar a conèixer la gran varietat d’herbes que existeixen i el seu ampli ventall d’aplicacions. Una altra cita ineludible és la Fira Medieval que té lloc el primer cap de setmana d’octubre;en aquesta fira el poble retorna a l’època medieval i els carrers s’omplen d’ornaments i activitats per a tots els públics.


    A mig camí entre Peratallada i Vulpellac hi trobem el conjunt medieval de Canapost que està format per l’església de Sant Esteve i per la necròpolis medieval amb importants sarcòfags monolítics de pedra sorrenca. Aquest nucli format per un grupet de masies situades a la vora de l’església parroquial de Sant Esteve, és un dels monuments arqueològics més destacables de la comarca.


    Una altre dels nuclis que conformen el municipi de Forallac és Fonteta que es troba situat a peu del massís de les Gavarres. Alguns dels seus carrers conserven encara l’antic empedrat i li donen un característic aspecte rural de poble marcadament empordanès. La font que va donar nom al poble és la que encara avui trobem al costat mateix de l’església de Santa Maria i que encara raja. Aquesta font ha estat renovada recentment i hi apareix una inscripció que dona a entendre la relació entre aquesta i el nom del lloc.


    El paratge de Fitor també es troba dins el municipi de Forallac, situat al cor de les Gavarres i amb un encant i personalitat molt particulars. Amb boscos frondosos d’alzines sureres i pinedes, és un entorn acollidor per caminants, cicloturistes, excursionistes i per a tothom que hi passi. A Fitor hi trobem el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres, i un dels principals de Catalunya. Un important nombre d’aquestes construccions funeràries es troben encara en bon estat de conservació, fetes amb grans lloses de pedra, mantenen visible bona part de la seva estructura original. L’element més simbòlic de Fitor és sens cap mena de dubte l’església de Santa Coloma. És una església romànica que s’alça majestuosa sobre una petita plana. L’element més singular i característic de l’edifici és el seu gran campanar, visible des de bona part del massís.


    Més petits però no menys importants són els nuclis de Sant Climent i Santa Susanna de Peralta, aquests dos nuclis limiten entre ells. Formats per petits monestirs i cases pairals del s. XVIII que dominen una plana de conreus típics de la comarca. Esglésies romàniques, restes d’un vell monestir i les ruïnes d’un castell es poden visitar en un entorn clarament empordanès, envoltat de boscos i terres de conreus acaronats per el vent de tramuntana.


    A Sant Climent, encara és possible respirar l’ambient propi d’un indret estretament vinculat al massís de les Gavarres, una mostra en són els oficis antics com per exemple el de carboner que rep homenatge cada any al mes d’octubre amb La Carbonera de Sant Climent, aquesta activitat que a ha esdevingut un dels actes festius i culturals més singulars del municipi  i en la qual es recrea i es pot viure en primera persona el procés d’elaboració de carbó vegetal.


  • Dades de contacte:

    Oficina de turisme de Peratallada

    Plaça de Castell, 2

    17113 Peratallada

    Tel. +34 872 98 70 30

    turisme@forallac.cat

    https://www.visitperatallada.cat/

    https://www.facebook.com/visitperatallada/

    https://www.instagram.com/ajuntament_forallac/

    COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: