Vés al contingut

24h a Peratallada i Forallac

Més que una ubicació geogràfica, Peratallada és el destí d’un viatge en el temps. Endinsar-se al poble suposa passejar pels dominis feudals d’un dels llinatges més importants de l’Empordà des del segle X, malgrat que l’origen del nucli habitat de Petra taliata pugui ser d’origen preromà tal i com suggereixen les troballes arqueològiques. La població comparteix el municipi de Forallac amb altres pobles com Vulpellac, Fonteta, Canapost i Sant Climent de Peralta situats dins l’entorn natural privilegiat de l’Empordà.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Gaudeix d’un passeig pel nucli històric de Peratallada

  La vila de Peratallada, declarada conjunt històrico-artístic i bé cultural d’interès nacional (BCIN), és un dels nuclis més importants de Catalunya pel que fa a arquitectura medieval.

  D’un extraordinari atractiu i bellesa, conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers empedrats i estrets, amb nombrosos entrants i sortints. El recorregut pel poble permet descobrir diferents punts de vista del castell-palau de les muralles, i d’un conjunt d’arquitectura popular. La població es troba assentada tota ella, damunt d’una extensa roca de gres a la qual fa referència el seu nom “Pedra-tallada”. El més impressionant són les valls de les muralles i els fossats excavats a la roca viva.

  Sabies que actualment l’accés al poble de Peratallada encara es pot fer pel Portal de la Verge? Aquesta era la principal porta d’entrada al recinte fortificat durant l’edat mitjana.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Fes un aperitiu

  Aprofita per fer un aperitiu al Bar del Poble i relaxa’t contemplant la majestuositat del castell-palau que es troba just a davant. El Bar del Poble comparteix espai amb l’Oficina de Turisme i es tracta d’un espai social on hi tens la immersió a la vida del poble garantida.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  El Castell

  El Castell és un edifici civil del romànic-gòtic i que data d’entre els s. XI i XIV i destaca entre tants altres aspectes per el seu emmerletat. S’hi han realitzat diverses obres de restauració a partir dels anys 60. La torre de l’Homenatge, juntament amb les muralles i el castell palau formava part del conjunt defensiu de Peratallada. Si visites el poble podràs comprovar que aquesta torre és un dels elements més singulars ja que es fa visible des de tot arreu. El castell també va ser declarat BCIN en categoria de monument.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  La gastronomia empordanesa en la seva versió local

  A més de la riquesa arquitectònica medieval del poble de Peratallada, un altre dels seus atractius indiscutibles és la gastronomia empordanesa en la seva versió local; on matèries primeres de l’horta i del mar, carns i formatges de muntanya conformen una varietat de contrastos i sabors,  reconeguts per denominacions d’origen com la D.O. Empordà o bé la marca de garantia de “Producte Empordà”. Habitualment aquests plats són presentats en vaixelles de ceràmica artesana de La Bisbal.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Set pobles mil·lenaris

  Val la pena que aprofitis per descobrir alguns dels set pobles mil·lenaris que conformen el municipi de  Forallac. Són Canapost, Vulpellac, Fonteta, Sant Climent i Santa Susanna de Peralta, Peratallada i Fitor i es troben a escassa distància entre ells.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Santa Susanna de Peralta

  El terme de Santa Susanna de Peralta es troba a la banda sud-oest de Peratallada. Des de qualsevol punt de vista la bellesa del paisatge que envolta aquests pobles és evident així que si us ve de gust submergir-vos dins del paisatge empordanès, aquesta és una bona excursió. Envoltada de boscos i camps de conreu, l’església de Santa Susanna de Peralta és un petit temple romànic amb més de mil anys d’història i d’una bellesa extraordinària. Els principals trets que li donen personalitat a aquest edifici són la torre campanar de cadireta amb dos arcs de mig punt i la nau amb un absis semicircular. Com la major part d’esglésies romàniques, l’orientació obeeix a criteris climatològics, l’absis mira cap a l’est, vers la sortida del sol i la porta d’accés està situada a migdia per tal de protegir-se del vent de tramuntana i mantenir-se sota la radiació solar durant tot el dia.

  Podeu aprofitar la visita per acostar-vos a la font de Santa Susanna de Peralta que queda a pocs metres de l’església.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Vulpellac

  El poble està conformat per un nucli antic de notable interès arquitectònic, que s’estructura al voltant del conjunt que formen el castell-palau i l’església parroquial de Sant Julià i Santa Bassilissa. El nucli antic va ser declarat l’any 2009 per la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN) en la categoria de conjunt històric.

  El conjunt conserva bona part de les característiques pròpies dels nuclis medievals catalans. Segons el text de l’acord de Govern, el nucli “articula al llarg de la seva planta una sèrie de recorreguts i espais d’interès arquitectònic que conviden a la contemplació i passeig pel casc antic d’aquest municipi”, la qual cosa “fa especialment necessària la integració i la preservació d’aquest conjunt històric”.

  El poble s’organitza a partir de carrers de traçat irregular, a les vores dels quals es van desenvolupant els edificis.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Fonteta

  El poble de Fonteta està situat a peu del massís de les Gavarres. El nucli urbà forma un conjunt compacte de carrers estrets a l’entorn de l’església parroquial de Santa Maria.

  La vila es troba en un indret amb encant i personalitat i en un marc immillorable per la pràctica d’activitats vinculades al turisme actiu perquè es troba en un punt de sortida i d’arribada de diverses rutes de cicloturisme i senderisme.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Canapost

  A mig camí entre Peratallada i Vulpellac hi trobem el conjunt medieval de Canapost que està format per l’església de Sant Esteve i per la necròpolis medieval amb importants sarcòfags monolítics de pedra sorrenca.

  Si ens acostem a l’església de Sant Esteve de Canapost, podrem veure les restes d’un cementiri d’època medieval descobert a partir de les excavacions arqueològiques realitzades en aquesta zona.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Paratge de Fitor

  Fitor és un indret situat al mig del bosc, al cor de les Gavarres i amb un encant i personalitat molt particulars. En aquesta zona hi trobem el nucli dolmènic més dens de la zona de les Gavarres, i un dels principals de Catalunya.

  Un important nombre d’aquestes construccions funeràries es troben encara en bon estat de conservació, fetes amb grans lloses de pedra, mantenen visible bona part de la seva estructura original. Al terme de Fitor s’hi coneixen quinze dòlmens, un menhir i diverses pedres dels sacrificis. Els més coneguts es troben a la Serra de Cals, on s’hi troben molt ben conservats el dolmen dels Tres Peus, el de Tres Caires i el de la Serra d’en Calç, des dels quals es tenen unes vistes espectaculars del massís de les Gavarres. Clica aquí per veure les rutes dels dòlmens de Fitor. 

  L’element més simbòlic de Fitor, a banda dels seus boscos, camins i rieres, és sens cap mena de dubte l’església de Santa Coloma.

  A més del valor històric i patrimonial dels sepulcres megalítics i de l’església de Santa Coloma, Fitor, ofereix un entorn immillorable per a la pràctica d’activitats vinculades al turisme actiu: cicloturisme, BTT o senderisme. Fitor és un lloc especial, sobretot per a aquelles persones que busquen tranquil·litat.

 • carrer de Peratallada i amb una casa a primer terme

  Foto: Ajuntament de Forallac

  Si tens ganes de compres

  Endinsa’t als carrerons del poble on hi trobaràs petites botigues que mereixen una visita. El gelat artesà de Peratallada és de compra obligada, i també les magdalenes de Cal Tuset. A Fonteta, el recuit de drap és mític, tant de llet de vaca com d’ovella.

   

  Si hi vas de festa:

  Peratallada Gastro Tast (març)

  Fira de les Herbes (abril)

  Festa Major (agost)

  Fira Medieval (octubre)

  Mercat de Nadal (desembre)

   

  Curiositat: Berenguer de Cruïlles, primer president de la Generalitat, el 1359, nasqué a Peratallada.

Més informació:

Proposta elaborada per l’Oficina de Turisme de Peratallada

Oficina de Turisme de Peratallada

Plaça del Castell, 3

17113 Peratallada

Tel. +34 872 98 70 30

turisme@forallac.cat

www.visitperatallada.cat

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: