Tenyides de l’enyor que sentien els indians per Cuba un cop tornaven a Catalunya, les havaneres són fruit del mestissatge cultural del Carib i van arrelar amb força a la Costa Brava, on es van sumar a la tradició de la cançó de taverna. Aquests establiments, més enllà d’oferir menjar i beguda a la gent de mar, constitueixen un espai de creació popular. Al llarg del segle XX, les músiques de taverna, i especialment les havaneres, han guanyat ressò gràcies a cantades com la de Calella de Palafrugell, pionera a l’hora de difondre-les a un públic més ampli. La cançó de taverna és un fenomen amb vitalitat, format per una xarxa de cantaires, espais i festivals que en continuen el llegat. Es tracta d’un acte col·lectiu, que reuneix les persones al voltant de la música, i que tot sovint s’acompanya del típic rom cremat.
El Baix Empordà és bressol de músics i formacions musicals que contribueixen a difondre i a salvaguardar aquest gènere musical. Alguns d’aquests grups són Port-bo, Peix Fregit, Cantaires del Montgrí, Arjau, L’Empordanet o Els Cremats.
Actualment, la majoria dels nuclis costaners inclouen en els seus calendaris d’activitats, dels mesos d’estiu, cantades d’havaneres i altres mostres de cançons marineres.
A continuació es citen alguns d’aquests esdeveniments: