Vés al contingut

Terra de músics

El Baix Empordà ha estat i és un formiguer musical. La música ha tingut, al llarg dels segles i en les seves múltiples representacions, un paper destacat en la societat baix-empordanesa. S’ha forjat una rica tradició fonamentada en el cançoner popular, la música litúrgica, les composicions cultes, la sardana i les cançons marineres. Aquesta diversitat és la plasmació del tarannà de la comarca i li aporta un gran dinamisme.

  • concert Festival de Cap Roig. Escenari al fons i públic assegut als seus seients

    Foto: Museu de la Mediterrània

    La música arreu del Baix Empordà

    Les primeres manifestacions musicals apareixen lligades a l’àmbit religiós i, des de llavors, han evolucionat tal com ho ha fet la societat baix-empordanesa, adaptant-se als seus costums i tradicions. Cobles, orquestres, corals, cançons de taverna, havaneres i, més recentment, concerts i festivals de rock, jazz i pop… La música, en totes les seves manifestacions, esdevé un tret distintiu de la nostra gent i dels seus pobles, arribant a tots els racons de la comarca.

  • concert Festival de Cap Roig. Escenari al fons i públic assegut als seus seients

    Foto: Associació Sardanista Continuïtat

    Sardanes i cobles

    Les places dels pobles i ciutats són l’hàbitat natural de la sardana, dansa nacional de Catalunya, l’origen de la qual es perd en el temps. Com tota manifestació popular però, ha evolucionat amb el temps, gràcies a la intervenció de personatges com Pep Ventura (Alcalá la Real, 1817 – Figueres, 1875), que li va donar prestigi i riquesa musical, o el compositor Juli Garreta (Sant Feliu de Guíxols, 1875 – 1825), que hi va contribuir amb un estil propi contextualitzat en els anys del modernisme, entre molts d’altres.

  • concert Festival de Cap Roig. Escenari al fons i públic assegut als seus seients

    Foto: Antonio Torres. Fons IPEP

    Havanera i cançó de taverna

    Tenyides de l’enyor que sentien els indians per Cuba un cop tornaven a Catalunya, les havaneres són fruit del mestissatge cultural del Carib i van arrelar amb força a la Costa Brava, on es van sumar a la tradició de la cançó de taverna. Aquests establiments, més enllà d’oferir menjar i beguda a la gent de mar, constitueixen un espai de creació popular.

  • concert Festival de Cap Roig. Escenari al fons i públic assegut als seus seients

    Foto: Pere Duran. Arxiu Imatges PTCBG

    Festivals

    Al llarg de l’any, pels racons de la comarca ressona el bullici dels festivals. Des de ben antic, els baix-empordanesos es troben per tocar i gaudir de la música, però ha estat en les darreres dècades que s’ha consolidat un circuit que permet escoltar en directe des d’artistes locals a grans noms de la música internacional.

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: