Salvador Dalí (Figueres, 1904 – Figueres, 1989) és l’artista empordanès universal. Amb una obra singular, reconeguda internacionalment, ha esdevingut una icona de la cultura contemporània. Genial i histriònic, Dalí és el més famós dels pintors surrealistes.
La formació de Dalí va començar a Figueres, a l’Escola Municipal de Dibuix, com a pas previ a traslladar-se a Madrid per estudiar a l’Escola de Belles Arts. Al llarg de la seva trajectòria, el pintor va viure a l’Empordà, Madrid, París i Nova York. En la seva obra es detecten múltiples influències, que de mica en mica van configurar un estil únic, basat en una tècnica detallista per representar escenes oníriques; un mètode que el mateix artista va batejar com a paranoicocrític.
L’obra daliniana comprèn un període que va del 1910 al 1983. Tanmateix, les obres més rellevants, que ja formen part de l’imaginari popular global, daten de la segona meitat dels anys 20 fins als anys 80. La persistència de la memòria (1931), El rostre de la guerra (1940), Somni causat pel vol d’una abella al voltant d’una magrana un segon abans de despertar (c. 1944), Leda atòmica (1949) o Galatea de les esferes (1952) són només algunes de les seves pintures més conegudes. Altres obres certament importants són Figura en una finestra (1925), El gran masturbador (1929) o Gala nua mirant el mar que a 18 metres apareix el president Lincoln (c. 1975), però cal destacar que la seva trajectòria artística conrea gèneres com la literatura, l’escultura i el cinema, sense oblidar el Museu Dalí, considerat pel propi Dalí una obra d’art en sí mateix.
Un dels espais més emblemàtics associats a Dalí és la Casa-Museu Castell Gala Dalí, a Púbol (municipi de la Pera). El castell ja apareix documentat al segle XI, i va viure l’etapa de més puixança a cavall dels segles XIV i XV. Dalí va comprar-lo el 1969 i va iniciar les obres per restaurar-lo, atès l’avançat estat de deteriorament que presentava. El castell va ser un regal de Dalí per a Gala, que en va fer el seu lloc de descans i refugi. El pintor va concebre l’edifici com una obra d’art en si mateix i es va ocupar de les pintures i elements decoratius de l’interior de la “catedral Galàctica”, com la va anomenar. Actualment, el castell ha esdevingut una Casa-Museu, on s’exposa la col·lecció d’obres que el geni surrealista va realitzar per a l’edifici. Aquest equipament de Púbol, juntament amb el Teatre-Museu Dalí de Figueres i la Casa-Museu de Portlligat a Cadaqués formen part de l’anomenat “Triangle Dalinià”.
D’altra banda, Dalí va relacionar-se amb la població de Llafranc. El pintor era amic de Manel Bisbe, un dels propietaris de l’Hotel Llafranch, conegut com “El Gitano” i a qui li agradava disfressar-se com l’artista. Vaser un dels puntals de l’activitat cultural i social durant el boom turístic del segle passat. Dalí, com a símbol de l’amistat amb els propietaris de l’hotel, va regalar-los un quadre, que continua exposat a l’establiment.
Un altre fet curiós que vincula a Dalí amb el Baix Empordà és una barraca situada a prop de la platja de Castell, a Palamós. Una construcció original per la seva porta inclinada, vinculada en el seu moment a la finca del Mas Juny i al seu propietari, Albert Puig Palau qui, amic de Dalí, va fer construir-la perquè l’artista hi instal·lés el seu taller- estudi de pintura. Tanmateix, Dalí mai hi va pintar, doncs ja tenia el seu estudi a Portlligat.