Vés al contingut

Josep Pla

  • Josep pla i un altre home al seu costat, darrere tenen el mar

    Nota biogràfica

    Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 1897 – Llofriu, 1981) és una de les plomes cabdals de la literatura catalana. És considerat per molts com el millor prosista en llengua catalana i és l’escriptor contemporani català més prolífic. Pla va estudiar batxillerat a Girona i Dret a Barcelona. El seu entorn més proper i aquestes estades fora de Palafrugell van començar a despertar-li un agut sentit de l’observació i el neguit per l’escriptura, que posteriorment va canalitzar com a col·laborador primerenc a Las Noticias i La Publicitat, diàri en el qual iniciaria la seva llarga trajectòria com a corresponsal, cronista i articulista, en capçaleres com La Veu de Catalunya i Destino.

    Obra

    Escriptor infatigable, Pla va conrear diversos gèneres narratius: el periodisme, el dietari, la biografia, la crònica, l’epístola, el llibre de viatges… Durant bona part de la seva vida, l’escriptor va viatjar per diverses capitals europees i d’Amèrica, de manera que va esdevenir un testimoni privilegiat de les transformacions i grans conflictes del segle XX. Totes aquestes estades, juntament amb les temporades al mas Pla de Llofriu i en diversos pobles de la Costa Brava, són la matèria primera de l’extensíssima obra planiana. En conjunt, els volums de l’Obra completa de Pla sumen trenta mil pàgines, que condensen una manera particular de descriure el món: clara, detallista i amb una adjectivació precisa. La gran riquesa lèxica de Pla s’uneix al sentit de l’humor, l’escepticisme i la depuració expressiva per crear un estil narratiu inimitable.

  • Josep pla i un altre home al seu costat, darrere tenen el mar

    Foto: Josep Pla a la platja del Port bo. Calella de Palafrugell, 1972. Autor Carlos Pérez de Rozas. Fundació Josep Pla, col·l. Josep Vergés

    Pla i el Baix Empordà

    El Baix Empordà, el seu paisatge i la seva gent són una influència determinant en Pla i la seva obra. Fruit de l’observació i l’escriptura, va encunyar el terme Empordanet per referir-se a l’espai físic i simbòlic comprès entre el Montgrí, les Gavarres, la Vall d’Aro i el mar. Pla va descriure minuciosament la fesomia de cales, platges i poblacions de la Costa Brava baix-empordanesa, així com dels llogarrets de l’interior. L’escriptor palafrugellenc va omplir pàgines amb el retrat precís dels racons més bells del litoral, en què s’aprecien tant l’encís com l’aspror d’un paisatge que té en Pla un dels seus màxims defensors. Més enllà de tots aquests paratges, la mirada planiana també es fixa en els pagesos i la gent de mar, dos mons en què treball, clima, natura i vida conformen un tot indestriable.

    Fundació Josep Pla

    La Fundació Josep Pla és la institució encarregada de la conservació divulgació i estudi del patrimoni literari de l’escriptor. La seu de la Fundació, al carrer Nou de Palafrugell –la casa natal de Pla–, disposa de la biblioteca personal que va llegar l’escriptor el 1973, un fons bibliogràfic especialitzat en Pla, un Centre de Documentació i espais expositius on es pot visitar l’exposició permanent “Josep Pla (1897-1981)” i l’exposició temporal que es renova anualment. La institució impulsa la Ruta Josep Pla, un conjunt d’itineraris literaris que recorren el municipi Palafrugell i altres llocs com Ullastret o Barcelona, que tenen una estreta vinculació amb el prosista. A més, la Fundació organitza una gran varietat activitats divulgatives i acadèmiques relacionades amb l’autor palafrugellenc.

     

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: