Recorrent les vies que travessen el territori empordanès, aquí i allà es divisen campanars, torres, fragments de muralla... Són alguns dels elements característics dels pobles medievals que s’escampen entre els conreus i els boscatges del Baix Empordà.
Les pedres centenàries d’aquestes viles preserven el llegat de la comarca i són el testimoni d’una manera de viure en connexió amb el paisatge que s’ha mantingut fins avui.
Dividides entre els comtats d’Empúries i de Girona, les terres del que avui anomenem Baix Empordà van veure com, durant l’edat mitjana, s’aixecaven pobles, castells i edificis religiosos. El pes de l’església i l’estructura social, dividida en estaments, van configurar la fesomia dels pobles.
“L’arquitectura romànica serà eminentment religiosa, i en destaquen les esglésies i els monestirs”. Una passejada pel romànic de l’Empordà, obra col·lectiva, 2001.
El patrimoni medieval és, sens dubte, un dels grans atractius del Baix Empordà. El bon estat de conservació de molts edificis i monuments, així com el manteniment de l’estructura dels pobles –carrerons empedrats estrets, de traçat irregular–, els donen un caràcter de museu a l’aire lliure.
Un passeig per aquests nuclis permet apreciar la bellesa austera de les construccions romàniques i copsar les aportacions d’estils posteriors. El silenci que hi regna acull els visitants i convida a prendre’s la vida sense pressa, observant els indicis del pas del temps en façanes, capitells i porxades.
Pals, Peratallada, Palau-sator o Monells són alguns dels nuclis medievals més coneguts de la comarca, però n’hi ha més. Descobriu-los a peu, en bicicleta o en cotxe. Una bona opció és seguir la ruta en cotxe dels pobles medievals