Vés al contingut

Vivències i tradicions

El Baix Empordà és una comarca on el patrimoni aflora arreu, en molts paratges, edificis i manifestacions que ajuden a entendre’n no només el passat, sinó també el present.
Gràcies a l’esforç dels pobles i a la implicació de la seva gent, moltes mostres d’aquest patrimoni s’han convertit en experiències en forma d’esdeveniments que transmeten el batec del Baix Empordà a tothom que els viu.

  • Vaixell al mig del mar amb persones a dins navegant vestides d'època dels indians. Les illes medes al fons.

    Foto: Arxiu imatges Ajuntament de Begur

    Reviu el nostre passat

    La història del Baix Empordà s’explica per les empremtes que, al llarg dels mil·lennis, han deixat les civilitzacions que s’han establert en aquest racó de la Mediterrània. Actualment, podem comprendre i gaudir de la cultura dels ibers (Festival Iber d’Ullastret), la vida a l’època medieval (Mercats medievals de Calonge, de Castell d’Aro i de Peratallada), l’amenaça dels pirates (Fira Pirates i Corsaris de l’Estartit) o l’aventura dels indians (Fira d’Indians de Begur). A més, no es pot perdre l’oportunitat d’assistir a d’altres esdeveniments molt arrelats en el territori, com són la Bandera de Catalunya de Bellcaire d’Empordà o la Processó de Verges.

  • Vaixell al mig del mar amb persones a dins navegant vestides d'època dels indians. Les illes medes al fons.

    Foto: Ajuntament de Pals.

    Aprèn els nostres oficis

    Els oficis tradicionals són el reflex de l’adaptació de les persones al divers i fructífer territori del Baix Empordà. Ja estiguin vinculades al camp (Festa del segar i del batre de Pals, Plantada i Sega tradicional de l’arròs de Pals, Festa del Vi Nou de Calonge i Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí), al mar (Festival Terra de Mar), als boscos (La Carbonera de Forallac i la Festa de la Pela del Suro de Llofriu), o bé parteixin de l’esperit creatiu dels tallers (Cuita de la rajoleria de Can Frigola i Demostració de torn de ceràmica de la Bisbal), aquestes feines es mantenen avui i uneixen les innovacions tècniques amb el mestratge heretat del passat.

  • Vaixell al mig del mar amb persones a dins navegant vestides d'època dels indians. Les illes medes al fons.

    Foto: ITACACULTURA

    Escolta la nostra música

    El patrimoni musical és un pilar de la cultura al Baix Empordà. Les cançons populars i de taverna contenen un talent i un carisma que s’ha transmès als músics actuals, siguin de l’estil que siguin. Així doncs, és imprescindible gaudir d’alguna de les nombroses mostres d’havaneres que es celebren al territori, com la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell. Més enllà de les cançons i els intèrprets, el panorama musical es completa amb les nombroses actuacions que, any rere any, fan vibrar els escenaris més emblemàtics de la comarca, amb una gran diversitat d’estils, com destaca el Festival de Torroella de Montgrí o el Festival de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, entre moltes d’altres representacions musicals.

  • Vaixell al mig del mar amb persones a dins navegant vestides d'època dels indians. Les illes medes al fons.

    Foto: Lluís Català. Ajuntament de Castell – Platja d’Aro

    Participa en les nostres tradicions

    Les tradicions del Baix Empordà s’actualitzen i es reviuen en diverses festivitats, tant d’origen religiós com pagà, que es conserven gràcies a la col·laboració dels habitants dels pobles, els quals els donen vida i les obren a la participació dels visitants. Algunes mostres d’aquestes tradicions es poden copsar en els pessebres vivents de Castell d’Aro, de Calonge i de Pals, en qualsevol dels carnavals que es celebren arreu del Baix Empordà o en les Festes de primavera de Palafrugell.

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: