Vés al contingut

Cuina empordanesa

  • bodegó de productes Empordà: sardines, peix, bolets, arròs, verdures, etc.

    Foto: Jordi Puig

    La cuina és una mostra evident de la generositat de la nostra terra: el mar dona l’excel·lent peix i marisc típic dels plats de la costa; la plana, fruites i productes del camp i dels horts; i la muntanya, les carns, els formatges i els productes silvestres. La barreja de tots aquests elements és el que ha donat a la nostra cuina la varietat de gustos i contrastos que la distingeix, i que es materialitza en l’anomenada cuina del mar i muntanya.

    El secret més gran, però, és la utilització de productes autòctons i de bona qualitat: l’arròs de Pals, la qualitat del qual és l’element base d’una multitud de plats; la gamba de Palamós i el peix de la Costa Brava, com el peix blau ganxó, que es poden assaborir sols o acompanyats; les verdures i hortalisses, que, fresques o cuites, formen les amanides; els diversos cuinats, els estofats…

    En aquest sentit, a la nostra comarca es du a terme una tasca notable de recuperació de productes. L’escarola de cabell d’àngel i el fesol d’ull ros, per exemple, són productes típics de l’Empordà que, per diversos motius, havien deixat de cultivar-se. Un grup d’hortolans empordanesos va iniciar la recuperació d’aquests productes, que ja es poden degustar als restaurants de La Cuina de l’Empordanet.

    Però la nostra terra ofereix altres productes típics que destaquen tant per l’ús de primeres matèries autòctones com per una llarga experiència en l’elaboració: la botifarra dolça, els brunyols elaborats artesanalment, el recuit de drap i el formatge fresc, ideals per preparar excel·lents amanides i postres, els sofregits, les picades d’all i julivert, l’allioli… Les 12 campanyes gastronòmiques que s’organitzen a la comarca us permetran tastar tots aquests productes, amb les particularitats que distingeixen l’estil propi de cada restaurador.

    La nostra cuina, però, no es manté viva només per la tradició, sinó també per la innovació, l’experimentació i la creació de nous plats, que són les virtuts que donen continuïtat a una cultura culinària. L’Aula Gastronòmica de l’Empordà és el principal centre de foment d’aquestes iniciatives, que es promouen pensant no només en els nostres professionals i ciutadans, sinó també en aquells visitants que volen aprendre una mica més sobre la nostra cuina i per als quals s’organitzen cursets durant tot l’any.

    La comarca compta també amb l’Espai del Peix, projecte del Museu de la Pesca (Ajuntament de Palamós), que vol contribuir al coneixement, la sostenibilitat i la gastronomia dels productes pesquers desembarcats al port de Palamós posant en valor aquelles espècies poc cotitzades, però amb un alt valor culinari i gastronòmic, i fent-ne pedagogia. Ofereixen una gran diversitat de tallers, visites guiades a la subhasta del peix i show cooking per a tot tipus de públics. Per acabar, una visita al Centre d’Interpretació de la Gastronomia La Cuina a Catalunya, ubicat a Palafrugell, us permetrà descobrir l’evolució de la gastronomia al llarg de la història i l’evolució del turisme a l’Empordanet.

    L’any 1995, setze restaurants de la comarca es van constituir com a col·lectiu gastronòmic amb el nom de La Cuina de l’Empordanet amb l’objectiu de promocionar la qualitat gastronòmica del territori i convertir l’Empordà en una destinació gastronòmica de primera magnitud.

    D’altra banda, una gran majoria de restaurants de la nostra comarca s’han unit per contribuir també a la difusió de la gastronomia organitzant campanyes i jornades gastronòmiques en col·laboració amb els ajuntaments del seu municipi. En són exemple les associacions El Plat Blau (Calonge-Sant Antoni, Palamós i Vall-llobrega), l’Estació Nàutica L’Estartit-Illes Medes (Torroella de Montgrí – L’Estartit) o els municipis de Begur, La Bisbal d’Empordà, Palafrugell, Pals i Sant Feliu de Guíxols.

    De tot plegat, en surten els nostres plats més característics: escalivades, amanides, pomes farcides de carn, fricandó, platillo, rostit, sèpia amb pèsols, suquets de peix, arrossos, pollastre amb escamarlans, cremes…

    COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: