Vés al contingut

Paisatges únics

El Baix Empordà no podria resumir-se en una única imatge. Els territoris compresos entre el Montgrí, les Gavarres, l’Ardenya-Cadiretes i el Mediterrani conformen un trencaclosques tan divers com harmònic. Modelades pel temps, el clima i l’activitat humana, les múltiples facetes del paisatge conviden a una visita atenta: des de les llises planes de conreu a les escarpades arestes del litoral, cada racó transmet el tarannà de la comarca.

La riquesa paisatgística constitueix un valor fonamental per al Baix Empordà. I molts dels paisatges baix-empordanesos són avui espais naturals protegits, entre els que hi destaquen el parc natural del Montgrí, les Illes medes i el Baix Ter o altres espais com els massissos de les Gavarres i l’Ardenya – Cadiretes, les Muntanyes de Begur, Castell – Cap Roig, l’Illa de Canet i les Riberes del Baix Ter. Aquest conjunt de paratges naturals atorga al Baix Empordà una fesomia que el fa únic.

La tramuntana és el vent més emblemàtic de l’Empordà. Mentre que a l’Alt Empordà hi predomina clarament, al Baix Empordà competeix amb el garbí, el vent del sud. La coincidència d’aquests elements meteorològics crea un petit clima propi, que és un dels responsables del relleu, la flora i la fauna de la comarca. La incidència d’aquests vents va ser descrita per Josep Pla, l’observador més atent de la contrada.

“Les tramuntanades poden portar pluges, i de vegades abundants. Però arriba un moment que el baròmetre es dóna a la baixa. De seguida es veu, al sud, una gropada de núvols blancs i apareix el vent de garbí entaulat. I comença el predomini invers, fins que el baròmetre es torna a posar a l'alça i es produeix el domini contrari. I així estem, fa mils i mils d'anys, i el que durarà”. Josep Pla, Notes del capvesprol.

  • vista des del bosc del Montgrí

    Costa Brava

    El mar i les ventades han esculpit els contorns abruptes del paisatge incomparable de la Costa Brava. Les pinedes que ressegueixen la línia de la costa contrasten amb la pedra nua dels precipicis i embolcallen els camins de ronda, els corriols que transcorren per les cales i platges d’aquest litoral i us en descobreixen les formes més capricioses.

  • vista des del bosc del Montgrí

    Empordanet – Baix Ter

    L’omnipresent massís del Montgrí domina el mosaic agroforestal que ocupa bona part de l’interior del Baix Empordà. Ondulada per suaus turons, l’extensa plana de cultius, marges arbrats i boscos de l’Empordanet és regada pel Ter, el Fluvià i els seus nombrosos afluents. La bonança de la terra explica les nombroses viles i masos que des de fa segles vertebren el territori. Vora el mar, els conreus comparteixen espai amb llacunes i maresmes.

  • vista des del bosc del Montgrí

    Gavarres

    El massís de les Gavarres, constituït per una cadena de puigs i turons, és el teló de fons del sud de l’Empordanet. L’arc que dibuixen tanca la plana i es perllonga fins al mar. Les Gavarres són terra d’alzines, que formen boscos baixos i atapeïts, en contrast amb els de sureres, més esclarissats. La multitud de camins que travessen el massís, així com els monuments megalítics, parròquies i masos evidencien el poblament mil·lenari de la zona.

  • vista des del bosc del Montgrí

    Ardenya – Cadiretes

    L’extrem sud del Baix Empordà està dominat per la serra de l’Ardenya-Cadiretes. Aquest conjunt de masses de roca granítica, cobertes de sureres, alzines i pins, arriba fins al mar i origina un sistema de petites cales arrecerades pels estimballs. A l’interior, les feixes en alguns vessants del relleu revelen un passat vitivinícola. Juntament amb les Gavarres, aquesta serra dona forma a la Vall d’Aro, travessada pel Ridaura.

  • vista des del bosc del Montgrí

    Terraprim

    Alimentats pel Ter i el Fluvià, els conreus del Terraprim constitueixen un mosaic de colors que canvia amb el pas de les estacions, en contrast amb el verd perenne dels boscos de pi i alzina que articulen aquest paisatge fèrtil i amable, esquitxat per petits pobles, masies i granges plenament integrats a l’entorn.

COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: