Calonge i Sant Antoni uneix en un sol municipi l'essència de la Costa Brava i de l'Empordà. Arran de mar, el passeig de Sant Antoni ressegueix la badia fins a endinsar-se en el camí de ronda, un recorregut que ens porta entre pins, penyasegats i cales recollides plenes d'encant. A tocar d'aquestes platges i cales de Costa Brava autèntica hi trobem un paisatge més amagat, un Empordà que durant els segles s’ha conservat al voltant del món del vi. Els masos i les cases de pagès han mantingut durant els segles aquest paisatge de vinyes que s’enfila cap a la falda de les muntanyes i que és una de les visites recomanades per entendre una de les ànimes del municipi.
Durant tot l’any és recomanable el recorregut per aquesta combinació de paisatges i d'esperit, de Costa Brava i d'Empordà, de mar i senders que recorren el pla i s'endinsen cap a les Gavarres. En bici, a peu, en família, Calonge i Sant Antoni ofereix una escapada ideal, on viure muntanya, sentir el mar i tastar una gastronomia que pren el millor de cadascun d'aquests paisatges.
Foto: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni
Entre aquestes cales i començant el recorregut des de Torre Valentina, just al final del passeig, trobarem, entre d’altres, la cala del Racó de les Dones i la del Racó dels Homes. El nom d’aquestes dues cales neix del fet que, anys enrere, el bany conjunt d’homes i dones estava prohibit i s’havien de banyar separats. Les dones es banyaven en una cala de sorra fina, mentre que els homes es banyaven en una cala plena de pedres. Seguidament, hi trobem la cala dels Capellans, reservada al bany del clero de la parròquia del municipi.
Un altre indret peculiar que es pot trobar al llarg d’aquest recorregut és la cala de Roques Planes. Aquesta zona està formada per roques que amb el pas del temps i l’embat de les onades, s’han anat modelant d’una manera molt particular, adquirint formes planes de tacte fi.
Si seguim passejant pel camí de ronda, trobem la cala del Paller, nom que prové d’una de les roques més destacades situada vora el mar i que amb el pas del temps, ha agafat forma de paller. A pocs metres trobem la cala del Forn a la qual, segons la memòria oral, hi hauria d’haver hagut un forn romà. Després de la cala del Forn trobem la cala de Cap Roig, presidida per una formació rocosa de tons vermellosos que s’endinsa al mar, com si volgués desafiar les onades per protegir la platja. Finalment, trobem l’última cala de Calonge i Sant Antoni, la de Belladona, caracteritzada per ser de sorra gruixuda.
Foto: Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau
Al migdia, per recuperar forces, es pot gaudir d’un bon àpat als diferents restaurants del municipi, la majoria dels quals es troben al passeig, a primera línia de mar. Altrament, si la vostra visita té lloc abans de la temporada d’estiu (maig, juny i mitjans de juliol) o a finals d’any (novembre i desembre), tindreu l’oportunitat de degustar el menú de la gamba o el menú de l’escamarlà en 4 restaurants del municipi. Aquestes dues campanyes gastronòmiques, organitzades per l’Associació de Restaurants de la Badia “El Plat Blau”, ofereixen productes locals i de qualitat en els seus respectius menús. La tradició de la cuina s’uneix amb la qualitat dels productes de mar i terra, donant lloc a una proposta gastronòmica que uneix la feina dels pescadors, els pagesos i els cuiners.
Foto: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni
A la tarda, us proposem una sortida a peu o en bicicleta per la Conca del Tinar amb una visita als diferents cellers i cases de pagès de la zona.
Sovint, a la Costa Brava, el mar i la platja s’han menjat la terra. A vegades, les vacances de sol i platja no ens deixen veure que molt a prop, a pocs metres de la sorra, comença un recorregut amb molts secrets amagats. Calonge i Sant Antoni pot oferir encara un paisatge amagat i tranquil que durant segles s’ha mantingut gairebé intacte. Es caracteritza per ser un paisatge fruit de la tradició, ja que els pagesos, de generacions en generacions, s’han dedicat a cultivar la vinya, mantenint l’essència de la terra.
Veure com es fa la verema al mes de setembre, arrencar els penjolls de raïm dels ceps, sentir l’olor dels cellers, tastar el most o collir les tomates o els enciams directament de l’hort per emportar-nos-els a casa, són experiències autèntiques que encara avui dia podem gaudir al bell mig de la Costa Brava, al poble de Calonge. Tanmateix, s’hi poden trobar dos vins diferents: el vi de pagès i el vi de Denominació d’Origen Empordà. Aquestes dues tipologies de vi s’obtenen per mitjà de tècniques molt diferents, les quals podeu conèixer amb una visita guiada a les diferents cases de pagès i cellers.
Foto: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni
Quan arriba el capvespre, us suggerim una visita al nucli antic de Calonge. La visita ens allunya de la platja, apropant-nos a un poble singular. Es pot començar pel carrer del Càlcul, un carrer cobert d’origen misteriós que desemboca a la plaça Major, punt central de la vila. A la plaça Major del poble ens trobem amb l’entrada als jardins del castell. La fortalesa del castell es caracteritza per ser una de les més grans de la comarca amb segles d’història. La torre Quadrada del castell és el vestigi més antic del mateix i està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
Des de la plaça Major podem accedir al carrer Major, un carrer estret i ombrejat que s’enfila serpentejant cap a la capella de les Germanes Carmelites i la casa del senyor del Mal Ús amb una gran porta adovellada. Altrament, camí avall de la plaça Major, s’alça la gran façana de l’església de Sant Martí del segle XVII amb una gran escala que ens endinsa cap a una església d’una sola nau.
La visita al centre històric de Calonge mereix una passejada pausada, a fi de poder observar els detalls dels edificis amb segles d’història com Can Savalls, Can Xifró, Can Canots, Can Pallimonjo o l’antic hospital, el qual avui dia és la biblioteca pública del poble.
Foto: Ajuntament de Calonge i Sant Antoni
Després de fer el passeig pel nucli antic, us proposem gaudir d’un dels concerts recollit dins del programa de Festivals de Música de Calonge. Si el temps ho permet, el pati d’armes del castell és el lloc on, des de fa més de 4 dècades, es pot viure en directe un repertori variat de música. Aquest espai presenta una acústica excel·lent per a concerts que ens apropen la música més consolidada i presenten joves talents que despunten al panorama musical. Aquesta és una bona manera de visitar de nit els jardins i l’entorn del castell de Calonge, un escenari de diferents estils arquitectònics que van des del segle XI fins a l’actualitat. Podeu trobar informació del programa amb els diferents concerts a www.festivalsdecalonge.cat.
Quan arriba la temporada d’estiu, arriba també el programa de l’Estiu Actiu amb un ampli ventall d’activitats diverses adaptades a tot tipus de públic. Totes aquestes activitats es publiquen a les xarxes socials de l’oficina de turisme, així com també s’afegeixen al calendari de la pàgina web, en quatre idiomes diferents (català, castellà, anglès i francès).
Proposta elaborada per l’Oficina de Turisme de Calonge i Sant Antoni
Oficina de Turisme de Calonge i Sant Antoni
Av. Catalunya, 26
17252 Sant Antoni de Calonge
Tel. +34 972 66 17 14