Vés al contingut

Flora i fauna

  • gavina a dalt d'un arbre on hi té un niu

    La visió de la costa des del mar és d’una bellesa sublim. El seu singular relleu, amb predomini dels imponents penya-segats i variats roquissars són acompanyades per una flora i una fauna autòctona.  La presència d’espais litorals protegits al llarg de la comarca contribueixen a preservar hàbitats i espècies pròpies tant terrestres com marines.

    La presència de boscos de suredes sobre formacions granítiques és una característica del sud de la comarca,  perceptible en el massís de l’Ardenya o Cadiretes. Per la seva banda, al nord, la costa del Montgrí planta cara al mar amb elevats penya-segats d’origen calcari on espècies vegetals com el fonoll marí, les ensopegueres o el plantatge marí  hi són presents.  Animals com el duc, l’àguila cuabarrada, el corb marí emplomallat i els ratpenats són habitants habituals en aquesta zona.

    El parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter té una important diversitat d’hàbitats. Al llarg de quilòmetres de platja hi tenen lloc també formacions dunars litorals, amb presència de vegetació com el borró i d’ocells com el corriol camanegre.

    Del contacte entre el riu Ter i el mar en resulta una zona d’aiguamolls i maresmes de gran valor ecològic. Espai de parada de les aus migratòries, en destaquen algunes espècies com l’ànec coll verd, l’esplugabous, el bitó o l’arpella.

    La zona centre de la comarca forma part també de diferents espais protegits com les Muntanyes de Begur o Castell – Cap Roig. Mantenint el paisatge característic de la Costa Brava, el predomini de boscos de suredes i també de pinedes (sobretot de pi blanc i pi pinyer) guanyen protagonisme, acompanyades també d’alguns alzinars.

    En aquests espais la presència d’espècies animals es resumeix amb la presència de diferents aus com per exemple el falciot pàl·lid, el corb marí emplomallat o diferents espècies de gavines i de ratpenats.

    Però en el Baix Empordà, el mar amaga una important font de vida en les seves profunditats. Els hàbitats marins són importants, especialment al voltant de les Illes Medes, un espai inclòs dins el parc natural i que amb diferents coves, túnels  i cavitats submarines guarden racons ple de vida. És important la presència de la posidònia, el coral·ligen, les gorgònies vermelles o el coral vermell. En aquest entorn marí, destaquen també peixos com el nero, la milana, el corball, el sard imperial i l’orada.

    Altres zones del litoral conserven també un important patrimoni natural en el fons marí, especialment destacable la presència de la posidònia a la zona centre i de formacions de grapissar (acumulació d’algues vermelles calcàries) a la zona sud.

    COMPARTEIX A LES XARXES SOCIALS: